Citromfű

Melissa officinalis – Citromfű

Melissa Officinalis
Melissa Officinalis

Avagy (citromszagú) mézfű, orvosi méhfű, mézelke, mézgáncs, rajfű – és még sorolhatnám népi neveit, hiszen évszázadok óta minden tájékon használják, így számtalan néven közismert és kedvelt ez az egyszerűségében csodálatos gyógynövény.

A citromfű az ajakosvirágúak családjába tartozó, évelő növény. Négyszögletes szárán keresztben átellenesen állnak tojásdad, szélükön fűrészelt levelei vannak, virágai – melyek a családjának megfelelően ajakosak – a levélkék „hónaljában” virítanak sárgás-fehéren körbe-körbe. „Különös ismertetőjele”, hogy a levelét kicsit megdörzsölve kellemes citromillatot áraszt… (utána persze a kezünk is).

Keletről, a Kaukázus és az Ural tájékáról érkezett hozzánk és a kolostorkerteknek köszönhetően terjedt el Európa-szerte, a XVII. század tájékán. A világon mindenhol termesztik – szerencsére nálunk, Magyarországon vadon is terem.

Elsősorban leveleit és hajtását gyűjtjük, de a többi növénytől eltérően lehetőleg délután – ilyenkor a legdúsabb hatóanyagaiban.

Teáján vagy alkoholos kivonatán kívül az illóolaja is fontos anyaga a természetgyógyászok (és a füves boszorkák) eszköztárának. Bevallom, én fűszerként is használom… De teája önállóan akár üdítőitalként is finom és egészséges. (Nyáron egy pici zsályával megbolondítva egyenesen életmentő – különösen egy túlfűtött tetőtérben!)

“A citromfüvet görögül Melissophyllonnak, latinul Apiastrumnak nevezik. Azért kapta ezt a nevet, mivel a méhek különösen szeretik. Levelei és szára a fekete pemetefűhöz hasonlítanak, de nagyobbak, vékonyabbak, kevésbé szőrösek és a citromfához hasonló illatuk van. A levelek borral megiva és felrakva jók pókmarásra és veszett kutya harapására. A sebek haszonnal moshatók a lével, amiben citromfüvet főztek. Ha az asszonyok beleülnek a vízbe, amiben citromfű főtt, akkor visszakapják tőle elveszett hószámukat. Főzete enyhíti a fogfájást. Jó klistélyozásra is, vörös vérhas ellen. A levelek nátronnal bevéve vagy megiva jók a mérges gombák mérge ellen. Elűzi a hascsikarást. Nyelete bevéve elűzi a szuszogó légzést és ha csak felegyenesedve tud az ember lélegezni. A levelek egy kevés sóval tapasznak elkészítve elűzik a kemény duzzanatokat és keléseket, tisztítják a keléseket és enyhítik az izületi betegségek fájdalmait.” – mondta róla egykoron Dioszkoridész – és a történelem nagy gyógyítói nem vitatták meglátásait. Paracelsus egyenesen “Életelixírnek” nevezte.

Hatóanyagai között elsősorban illóolajat (citronella, ­citral, linalol), flavonoidokat (luteolin, kvercetin, apigenin, kempferol), kisebb mennyiségben cser­- és keserűanyagokat találunk.

Ennek megfelelően hatása sokoldalú, de gyöngéd. Enyhén nyugtató, gyulladáscsökkentő, enyhén görcsoldó, étvágyjavító… és még sorolhatnám. De egyszerűbb, ha inkább azt mondom: harmonizálja a testünket és lelkünket egyaránt. Mi kellhet ennél több?

Enyhe hatása miatt gyerekek (és kismamák) is fogyaszthatják, ráadásul mellékhatásai sem ismertek. Persze az ésszerűségi határokat itt is illik betartani – a napi 5 liternyi citromfű teától nem leszünk harmonikusabbak!

A szokásos adag – amitől azért ízlés szerint eltérhetünk – 1-­2 teáskanálnyi (2-­3 g) apróra vágott levélből készül, 1/4 l (vagyis pont egy átlagos bögre) forró vízzel leöntve. Letakarva 6-10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. (A bolti filteresről nekem elég rossz a véleményem… De rátok bízom!) A napi adag 2-­3 csészényi tea. Ha alvászavarok miatt van rá szükség, akkor én egy kis levendulát is javaslok hozzáadni – de a lényeg: lefekvés előtt fél órával fogyasszuk.

A tinktúra 1:5 arányban készül, 45% alkohol hozzáadásával. Napi adagja 3×2­-6 ml.

Illóolaja illatlámpába csepegtetve nyugtató hatású, különösen lelki fájdalmak esetén jótékony. Relaxáló hatású masszázsolajak rendszeres alkotórésze. Az illóolaj remek gyógyír a herpeszre: egy kanálnyi vajat gyertya fölött megolvasztva, 3-4 csepp citromfű illóolajat cseppentve (meg esetleg 1 csepp majorannát) pillanatok alatt megdermed és nem sokkal később már el is felejthetitek a herpeszörnyet… Bedörzsölőkben a „nehéz napok” közelét jelző, divatosan PMS szindróma esetén kifejezetten jótékony, de frontérzékenység esetén is használható.

Nyugtató, lazító hatása miatt igen kedvező fürdőadalékként: egy rossz harisnyaszár citromfűvel töltve, két végén elkötve, és a forró vizet ráeresztve… Utána akár szivacsnak is használhatod – nem kell tusolószer.

Egészségetekre!

Citromfű
Citromfű – Melissa_officinalis
Ha tetszett, add tovább: