Ayurveda

Az Ayurveda világa

Mi is az a Véda?

VédákA Védák a hinduizmus szent iratainak összefoglaló elnevezése. Szanszkrit nyelven készültek, amely talán a legősibb nyelvek egyike – és a mai ember számára a legnehezebben elsajátítható. A véda szó eredeti jelentése tudást jelent, és az Indus völgyébe megérkezett indoeurópai törzsek hitvilágát ismerhetjük meg belőle. Az ősi indogermán istenek – Indra, Váju, Varuna, Rudra, Djauszpitar – és kultuszaik is megjelennek benne. Ezek az úgynevezett védikus tanok a papi klánokban apáról fiúra szálltak, szájról szájra terjedve.

A védák egyik legfontosabb tanítása, hogy az anyagi test és a jelen világ csupán átmeneti, ellentétben a lélekkel, mely örök, és melynek otthona a lelki világ, ahova próbál visszatérni. Ennek legmegfelelőbb módja, ha az Isteni szolgálat útjára lépünk.

AyurvedaA Védák három nagy gyűjteménye  közül a Rigvéda az istenekhez intézett himnuszok gyűjteménye, a Jadzsurvéda  a rítusok szabályait, az oltárok és áldozati helyek készítésének módját, míg a Számavéda a – főként rituális – zenék és énekek tudományával foglalkozik. Később társult hozzájuk az Atharva-véda, mely a démoni erők ártalmait volt hivatott kivédeni, de a mágikus szövegeket is ez rejtette.  Szintén később született meg a Brahmanák és az Áranjakák – ezekben már a kozmosz természetére irányuló misztikus spekulációk is megtalálhatóak. Utóbbiakat a történészek védikus kommentár-irodalomnak is szokták titulálni.

Ayur-veda

GaneshaA már említett Atharva-véda könyvnek a része a Vaszati és az Ayurveda. Az Ayurveda két szanszkrit szóból tevődik össze: Ayus és a veda, ahol az Ayus jelentése „élet” illetve „egészség”, a Veda szó jelentése „tudni”. Tehát, az Ayurveda európai fordítása: orvostudomány, azaz az életről szóló tudás. Ezen belül azonban nem pusztán egy orvosi irodalmat, hanem egy olyan átfogó életmódrendszert ismerhetünk meg, amely az ember testi-lelki állapotával, valamint a világegyetemhez való viszonyával is foglalkozik. Egyben ez a legősibb, holisztikus szemléletű természetgyógyászati módszer is, melyet napjainkban világszerte is sikerrel alkalmaznak, különösen a krónikus betegségek gyógyításában.

Az ayurvédikus egészségmegőrzés és gyógyítás komplett orvosi rendszer, amely felöleli a megelőzést, diagnosztika, akut és krónikus gyógyítási módszerek, műtéti lehetőségek, gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és gyógyító jellegű beavatkozások széles skáláját. Elsősorban krónikus betegségek – cukorbetegség, csontritkulás, máj-és bőrbetegségek, izületi problémák – kezelésére a legalkalmasabb, de jól kombinálható a modern orvostudomány diagnosztikus és terápiás rendszereivel.

Ha tetszett, add tovább:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.