Kínai gyógyászat

HKO – azaz: Hagyományos Kínai Orvoslás

Hagyományos kínai orvoslás
Hagyományos kínai orvoslás

A Hagyományos Kínai Orvoslás olyan összefüggő, de egymástól függetlenül is alkalmazható rendszer, amely több mint 4000 éves múlttal rendelkezik. Az első feljegyzés a kínai Sárga Császár, azaz Huang Ti Nei-Ching belgyógyászati tankönyve, amely i.e. 500 és 300 között keletkezett. Az évezredek, századok hagyományát egészen napjainkig őrizték, és – bár ez európai orvoslás is megtalálható már Kínában, azért néhány évtizede még élt az a tradíció, hogy egy orvos, gyógyító csak akkor részesült javadalmazásban, ha nem volt beteg megbízója. Az előkelőségek orvosai egy-egy betegség kialakulásáért akár életükkel is fizettek.
Ebből is látszik, a kínai orvoslás nagy hangsúlyt helyez a prevencióra, valamint különös gondot fordított arra, hogy a szervezet jelzéseit, elváltozásait megfelelően értelmezve időben „elcsípje” a bajt – vagyis rendelkezik azzal a jó tulajdonsággal, amit az európai orvoslásunk csak elméletben ismer…  Prevenció és korai diagnózis! Jól hangzik..!

Hagyományos kínai orvoslás
Hagyományos kínai orvoslás

További jellemzője még, hogy – a manapság oly divatosan hangzó – holisztikus szemléletet tökéletesen megvalósítja: az embert testével, lelkével, környezetével együtt vizsgálja. Évtizedek vívmánya volt, amikor az európai orvoslás elismerte a pszichoszomatikus (lelki eredetű) betegségek létét, ezek közé első helyen sorolva pl. a gyomorfekélyt. Nos – egy kínai gyógyász számára ez nem okoz problémát, ugyanis a kezelés szempontjából nincs jelentősége, hogy a karácsonyi töltött káposztát, vagy az anyós látogatását nem tudja a páciens megemészteni – ő az emésztés tűzét fogja serkenteni szervezetünkben.
Mindebből látszik: a HKO teljesen más szempontok alapján vizsgálja az embert. Ez a más szempont pedig az Egyensúly, a harmóniára való törekvés…
Az erre való igény mindannyiunkban ott lapul – remélem mindenki talál itt valami olyat, ami hozzásegíti, hogy megteremtse magában és környezetében!

Az öt elem tana

A kínai filózófia két fő elv alapján vizsgálja a dolgokat: figyeli a Yin és a Yang hatásait, valamint az öt elemhez való viszonyukat.

Az öt elem tanának rendszere
Az öt elem tanának rendszere

Refelexológia

A reflexológia – ismertebb néven: talpmasszás – a természetgyógyászat eszközeinek egyike.

Ez a gyógymód a betegségmegelőzésre helyezi a hangsúlyt, illetve – ingerhatást alkalmazva – a szervezet öngyógyító, önszabályozó képességét támogatja, aktiválja. Holisztikus szemléletű, vagyis az ember testét, lelkét egységes egésznek tekinti. A test különböző pontjain – elsősorban a talpakon, de a kezeken, füleken, homlokon is akár – mikroterületek találhatóak, amelyeken az egész test kicsinyített mását képezik le.

A láb reflex zónái
A láb reflex zónái

További ismeretek

 

Akupunktúra

Ha tetszett, add tovább: