Aromaterápia

Varázslatos gyógymód
Varázslatos gyógymód

Soha ne felejtsd, hogy az illóolajak – bármily kellemes gyógymódot nyújtanak – cseppet sem veszélytelenek. Gyermekeknél, kismamáknál, asztmásoknál, epilepsziásoknál különösen veszélyes lehet.

Illatlámpába, illetve légtér illatosítására használva gondolj arra is, hogy nem csak Te, hanem környezeted is részt vesz a terápiában. Rájuk is gondolj, amikor a megfelelő olajat kiválasztod.

Csak tiszta, lehetőleg gyógyszerkönyvi minőségű olajakat használj! Mindig nézd meg a szavatosságát is!

Ha ezeket az alapszabályokat betartod, akkor egy hatékony és valóban kellemes terápiában lehet részed.

Sok sikert és jó egészséget!

A borsosmenta olaj fejfájás csillapító hatása

Egy öttagú német kutatócsoport a helyileg alkalmazott borsosmenta olaj izomfeszülés okozta, ún. tenziós típusú fejfájás kezelésében való hatásosságát egy randomizált, placebo-kontrollált, kettős-vak kísérlet keretében tanulmányozta. A kísérleti célra előállított 10% -os szeszes mentaolaj kivonatot (10 gr mentaolaj + 90 g 90%-os alkohol) egy ismert, fejfájás csillapítára használt referencia anyaggal (500 mg acetaminophen) és placebóval (a mentaolajhoz színben, illatban hasonló oldat) hasonlították össze. A kísérletben 41 beteg (18-65 év közötti férfi és nő) 164 fejfájás esetének (betegenként 4 fejfájás roham) kezelését tanulmányozták. A referencia anyagos csoport betegei 2×500 mg acetaminophent kaptak, a verum (kezelt) és a placebó csoport tagjainál pedig a megfelelő oldatokkal (mentaolajos ill. ahhoz színben, illatban hasonló oldat) masszírozták be a homlokot és a halántékot a fájdalom jelentkezésekor, majd azt követően a15, ill. 30 perc múlva. A betegek 15, 30, 45 és 60 perc után a ,,fejfájás naplójukba” jegyezték fel a fejfájás jellemzőit. A placebóval összehasonlítva a mentaolajos kivonat a hatás erősségében már 15 perc után is szignifikáns mértékű különbséget mutatott, és ez a különbség még 1 órával később is megvolt. A napi 1000 mg-os acetaminophen és a mentaolajos kezelés hatása között nem volt szignifikáns mértékű különbség (a mentaolajos kezelés egyenéertékű volt a gyógyszeres kezeléssel). A kísérlet tapasztalata az volt, hogy a 10%-os mentaolajos kivonat alkalmazása hatékony, biztonságos (mellékhatások nélküli), a betegek által jól tűrhető és olcsó szer a tenziós típusú fejfájások mérséklésében.
Forrás: Nervenarzt 1996; 67(8): 672-81.


A levendulaolaj biológiai hatása

A levendula nemzetség több fajának illóolaját évszázadok óta használják, terápiás és kozmetikai céllal egyaránt. A leggyakrabban használt fajok a keskenylevelű (valódi vagy francia) levendula (L. angustifolia), a széleslevelű levendula (L. latifolia), a lavandin vagy hibrid levendula (L. x intermedia) és a spanyol levendula (L. stoechas). Számos, szájhagyományon alapuló adat, feljegyzés van ezen olajok kedvező biológiai hatásáról, azonban jelentős részüknél hiányoznak a tudományos és klinikai bizonyítékok. A levendula illóolajoknak tulajdonított hatások között említhetjük az antibakteriális, antifungális, szélhajtó (simaizom-ellazító), nyugtató, antidepresszív, ill. az égések és rovarcsípések kezelésekor jelentkező sebgyógyító és bőrnyugtató hatásokat. E tanulmány szerzői áttekintették és összegezték a levendula illóolajok hatásaira vonatkozó pszichológiai és élettani paramétereket, ill. az antimikrobiális anyagként való használatra vonatkozó adatokat. Annak ellenére, hogy az eredmények nem elég meggyőzőek, és részben vitathatóak is, úgy tűnik, hogy a tudományos és klinikai adatok alátámasztják a levendula hagyományos alkalmazásait. A kísérletekben lévő módszertani különbségek és az olajok azonosításának problémája azonban megnehezíti a levendula fajokkal végzett kutatások eredményeinek értékelését, éppen ezért szükséges a problémakör további vizsgálata ahhoz, hogy igazi képet kaphassunk a levendula olajok biológiai hatásairól.
Forrás: Phytother Res 2002 Jun;16(4):301-8.


A teafaolaj gyulladáscsökkentő hatása

Az Ausztráliában honos Melaleuca alternifolia nevű fa leveleiből vízgőzdesztillációval kinyert illóolajat a hagyományos gyógyászatban régóta használják és a modern gyógyászatban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert például a körömágy gombás megbetegedései és az akne kezelésében. Egy nemrég elvégzett ausztráliai kísérlet célja az volt, hogy a teafa gyulladáscsökkentő hatását tanulmányozzák hisztaminnal kiváltott bőrpírral és duzzanattal szemben. A kísérletben 27 önkéntes vett részt, akiknek egyik alkarján hisztamin-difoszfátot (koncentráció: 5 mikrogramm/50 mikroliter) fecskendeztek a bőr alá. A másik alkar a kezelés kontroljaként szolgált. A bőrpíros terület átmérőjét, illetve a duzzanat vastagságát egy órán keresztül 10 perces időközökben mérték, majd megbecsülték a duzzadt és bőrpíros területek térfogatát. A hisztamin beinjekciózása után 20 perccel 25 mikroliternyi teafaolajat kentek el 21 önkéntes alkarján (6 személynél a teafaolaj helyett kontrolként 25 mikroliter paraffinolajat kentek el). A bőrpíros terület átlagos nagyságát illetően nem volt különbség a teafaolajos, illetve a paraffinos kezelés között, azonban az alkaron hisztaminnal kiváltott duzzanatok átlagos térfogata a teafaolajos kezelések esetében szignifikáns mértékben kisebb volt. Ez volt az első olyan kísérlet, amelyben a teafaolaj hisztaminnal kiváltott bőrgyulladásra kifejtett kedvező hatását igazolták.

Ha tetszett, add tovább: