Levendula

Lavandula officinalis – Levendula

Lavandula officinalis
Lavandula officinalis

A Citromfűhöz hasonlóan a levendula is az ajakosok családjába tartozó évelő növény. Latin nevének eredete a lavare = mosni szóból származik, amiből már sejthető, hogy őseink is előszeretettel használták fürdéskor, mosáskor a növény virágait illatosításra.

Kis termetű, fás gyökérzetű félcserje, barnás kérgű szárai a tövétől dúsan elágazóak. Akárcsak a citromfűnek, a levendulának is keresztben átellenesek a levélkéi. Virága lila vagy világoskék, álörvökből összetett. Június-július tájékán gyönyörködhetünk benne – hazánkban elsősorban a Pannonhalmi Apátság levendula-mezején.

Ez utóbbi nem csak látványában, hanem illatában is magával ragadó – ami nem csoda: a levendulának nem egyszerűen az illóolaj a fő hatóanyaga, hanem – nálam kevésbé elfogultabb szakemberek szerint is – az Illóolajak Királynője.

A Levendula mediterrán származású, eredetileg Dél-Európából ered. Ennek megfelelően jól tűri a szárazságot, de nagyon igényli a fényt és a meleget. Virágait teljes kinyílás előtt gyűjtik, és palántázással szaporítják. Magja nincs, termése makkocska.

Hatóanyagai közül legfontosabb a virágok 1-3%-nyi illóolaj tartalma, amiben jelentős (30-50%) linalil-acetátot, linaloolt, borneolt cineolt, kámfort találhatunk. Emellett 12%-nyi cseranyagokat, flavonoidokat és kumarinokat is tartalmaz

Elsősorban virágzatát (Lavandulea flos), és a már emlegetett illóolaját (Lavandulea aetheroleum) használhatjuk. Hogy mire is? Nos lássuk csak:

Belsőleg elsősorban nyugtató hatása miatt népszerű, külsőleg a sebek hámosításában lehet segítségünkre. Epehajtó, epeműködést szabályozó képessége kevésbé köztudott, de ettől még hatékony. Ennek köszönhetően serkenti az emésztést, de hasmenés esetén is jótékony, cseranyag tartalmának köszönhetően.

Alvási zavarok, idegfeszültség, depresszió, ideges gyomorpanaszok esetén különösen hatékony. Nyugtató hatásának köszönhetően csillapítja az asztmás rohamot, de megfázás esetén is tisztítja a légutakat. Ha valaki volt már kimerült egy átköhögött éjszakát követően, biztos egy életre megjegyzi: egy levendula-főzettel ezt megelőzhette volna.

Főzetét gyógyfürdőkben is használják, különösen akkor, ha valaki alacsony vérnyomású, vagy egyszerűen relaxálna egy kicsit. Sebgyógyító képessége különösen égési sérüléseknél látványos, de hiperemizáló hatású is.

A gyógyításban évszázadok óta ismert, lássuk, hogy vélekedtek róla a gyógyászat történelmének nagyjai:

Szent Hildegard szerint a Levendula meleg és száraz növény. Borban, vízben vagy mézben főzve adta betegeinek, elsősorban akkor, ha azoknak mája vagy tüdeje fájt, de adta akkor is, ha asztmás volt az illető. Nézetei szerint tisztítja az elmét és a tudatot, értelmet ád, mindazonáltal megöli a tetveket is. Lehet, hogy innen ered a mondás, hogy „hangyás” valaki? De erre még visszatérünk…!

Most lássuk, mit mond a Levenduláról Hieronymus Bock: “Fuchsius azt mondja, a levendula meleg és száraz a második fokon, Matthiolus szerint a harmadik elején, de Dodonaeus úgy véli, hogy teljesen a harmadik fokon. Megnyit, meglágyít és szétoszlat. A levendula leveleit, virágait és magjait használják. Az apotékában vizet, cukrot és olajat tartanak belőle. A víz nagyon hasznos hideg és nedves főre, teljes és fél szélütésre, remegésre, görcsökre, álomkórra, tüdővészre, elvesztett beszédre belsőleg és külsőleg. Az orrba dugva kihúzza a fejből a nyálkát és taknyot. A szájban tartva csillapítja a fogfájást és visszahozza az elveszett beszédet. Az orra kenve hasznos ájulásban. Jót tesz a hideg gyomornak, megnyitja a májat, hajtja a húgyot és az asszonyi vérzést. A cukrot a virágokból készítik, nagyon jó hideg fejbetegségekre. Az olaj, amit Oleum Spicae-nak neveznek, jót tesz a béna és görcsös tagoknak. Erősebb, mint a víz. Nagyszerű szer a test csikarásaira és a méh fájdalmaira. A köldökbe kell dörzsölni. Nagy haszonnal lehet használni ezt az olajat, ha az ember a tetveket akarja elűzni. A levendula a fej specifikus és feltétlen gyógyszere. De nagyon jót tesz a szívnek, a gyomornak és a méhnek is.

A levendula virágai borban megfőzve hajtják a húgyot, mindig melegen megiva. Ugyanígy egy vagy négy napon át használva segíti a vérzést, a méhlepény kitisztulását, csillapítja a fájást a szívgödör felső részén, lenyomja a szeleket és kihajtja a sárgaságot, a rozmaringhoz hasonlóan. A levendula virágai fahéjjal, szegfűvel, szerecsendióval, kardamonnal, kubébával és rózsalevelekkel borban megfőzve sokkal erősebbek a fent leírt hatásokban és jól szolgálnak szélütés, tüdővész, álomkór és görcsök kezelésében is, visszahozzák az elment szót, csillapítják a fogfájást, tisztítják és gyógyítják a száj rothadásait. A felsorolt panaszokat a levendula vize is gyógyítja és enyhíti. A levendula porrá törve és borral megiva gyógyítja a felpuffadó méhet és elűzi a gonosz gőzöket… A máj elzáródására hasznos főzet készül levendulavirágokból, fehér pemetefűből, zellerből, édesköményből és spárgagyökérből. Fahéjat is lehet hozzá tenni.

A levendulák vize a fejtetőre és a homlokra kenve gyógyítja a hidegtől támadó fejfájást és a tüdővészt… Bénult, kihűlt tagok e vízzel kenve és a füvekkel segítve felélednek és felmelegszenek és eltűnik belőlük a remegés. E virágok és füvek nagyon hasznosak bénult tagokra és beteg főre. A levendulák virágai égetett borba téve és ezt a szájban tartva visszahozzák az elment beszédet. A következőképpen készítenek kiadós erővizet: végy egy négy mérőnyi üveget, tépd le a virágokat a szárakról és töltsd meg velük az üveget. Önts rá jó tisztított malváziát vagy égetett bort, hogy tele legyen és tedd hozzá a következő darabokat, amelyeket előzőleg jól kiszárítottál: zsályavirágot, rozmaringot és majoránnát egy-egy maroknyit, borágó és kígyósziszvirágokat frissen, izsópot, citromfüvet, bazsarózsát, rózsagyökeret, szurokfüvet, mindegyikből két latnyit, egy latnyi betonikavirágot. Fahéjat, bazsarózsamagokat, kardamont, kubébát, friss citrom héját, mindegyiket fél lattal, törj porrá és áztasd bele egy fél font nagy és friss kubébával, amiből kitisztítottad a belső magokat. Ezt egy idő után szűrd le és tedd el szükség esetére. A levendula ecetben megfőzve vagy beleáztatva csillapítja a fogfájást.”

Ezután a kis történelmi kitérő után térjünk vissza a rovarűző Levendulára. Szerintem nincs olyan 20 év fölötti unoka, kinek a nagymamája szekrényében ne lapultak volna ezek a kicsiny, lilás virágocskák. Hogy szárastól összekötve, vagy finom zsákocskába téve – ez már egyéni ízlés és szokás kérdése volt. De hogy volt – az biztos… És nem is fölöslegesen, hiszen a Levendula – ha a lakásból nem is – de az általa védett szekrényből biztosan kitessékelte a molycsaládot! A konyhában, kamrában már nem biztos, hogy elbírt velük (sok kolbász levendulát győz, mondták a molyok), de a hangyákat ezekben a helységekben is rendre utasítják. A kertben és az erkélyen sem tétlenkednek: a mellé ültetett növényeken garantáltan nem lesznek levéltetvek! Vészhelyzetben főzetével lemoshatjuk a már beteg növények leveleit is.

És nem utolsó sorban: nem mérgező! Mi több – látványa, illata kellemes hangulatot teremt otthonunkban.

És ha már illat – akkor térjünk vissza még egy kicsit a Levendulaolajra. Ph.Hg.VII. – írja a jelölés rajta – vagyis gyógyszerkönyvi hatóanyagról beszélünk. És erre kéretik odafigyelni, hogy ne szintetikus pancsot, hanem valódi levendulaolajával dolgozhassunk, vagyis nézzük meg: valóban írja-e rajta!

A levendula illóolajának értékét a benne levő linalil acetát tartalma fejezi ki (min. 35 %). Antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. Keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító hatású. Vagyis mindarra használható, mint maga a növény, csak még szélesebb körben, még hatékonyabban. Gondoljunk csak bele: egy cseppnyi illóolaj előállításához hány növényre lehet szükség…!

Napi adagja a szokásos gyógytea adag: 2 púpozott kanálnyi szárított virágra ¼ liternyi (azaz 1 bögrényi) forró, de nem lobogó vizet öntünk és 5-10 percig, lefedve pihentetjük. Mivel az illóolaj a fő hatóanyaga – és az nem épp a vízben szeret oldódni – különösen jó lesz, ha mézzel ízesítjük. Kivéve, ha emésztési problémára fogyasztjuk – ilyenkor nem szabad édesíteni.

Fürdőhöz 50-60 dkg virágból készítünk erős főzetet, és ezt keverjük a kád vízbe. Persze tüllzacskóba téve a forró vízsugarat ráengedve is kellemes fürdőnk lesz. Az én kedvencem mégis a következő:

2 evőkanál mézbe 2 evőkanál tejszínt keverek, ebbe cseppentek 6-8 csepp levendulaolajt. Mennyei élvezet… Vigyázat: csak akkor, ha nem alszunk el benne!

Az illóolaj gyógyászati felhasználásához naponta 2-3 alkalommal 2-5 cseppet adagolhatunk alkoholban, esetleg mézben oldva. Itt is érvényes, hogy emésztési problémák esetén ne a mézet válasszuk.

Mellékhatásai nem ismertek, eddigi munkám során allergiáról is csak egyetlen esetben hallottam.

avandula_angustifolia_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-087
avandula_angustifolia_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-087
Ha tetszett, add tovább: